Parintii se obisnuiesc sa îsi vada de treburile lor, iar copiii învata de pe urma consecintelor naturale si ale celor logice care survin diverselor comportamente sau actiuni.

Pedepsirea si recompensarea sunt ineficiente. Destul de repede copilul ajunge sa îsi doreasca sa primeasca un premiu pentru orice ar face. Pe de alt parte, pedepsirea îi creaza asteptarea ca si el sa pedepseaca la rândul sau, iar replica copiilor este, de obicei, mult mai eficienta decât pedeapsa impusa de parinte. Copilul raspunde adesea prin lupta, ne-mâncare, neglijarea cursurilor, cu alte cuvinte copilul tinde sa se comporte în acele moduri care îl scot din sarite pe parinte.

Consecintele naturale si cele logice sunt modalitati ce permit copilului ca în conditii de siguranta, sa experimenteze rezultatele reale ale propriului sau comportament.

Consecintele naturale sunt rezultatele directe ale comportamentului copilului, cum ar fi cazul lui Tommy care refuzând sa poarte pelerina de ploaie, se va uda.

Consecintele logice sunt stabilite de catre parinti, dar reprezinta consecinta directa si logica - nu impusa arbitrar de parinte - a comportamentului copilului. De exemplu, în cazul în care Elena nu manânca la masa de prânz, va ramâne nemâncata pâna la gustarea de ora 17:00.

adentro.jpg

Respectul de sine prin respectul catre parinte

Respectul de sine este o valoare foarte importanta pe care copilul nu o învata din carte, ci o deprinde prin observarea si imitarea respectului de sine al parintelui.

Parintele trebuie sa fie alaturi de copilul sau, însa nu trebuie sa dea curs tuturor toanelor acestuia.

Copilul vede ca nu îl bagi în seama pâna nu îti termini treaba, va învata acest lucru, apoi îl va respecta si se va deprinde cu respectul pe care trebuie sa ti-l acorde.
Respectul de sine al copilului este urmatorul pas pe drumul catre libertatea proprie.


Nu face niciodata

                    pentru copil ceea ce el este în stare sa faca singur sau ceea ce pica în obligatiile sale personale (de exemplu, parintele ii leaga sireturile, sau ii rezolva lectiile "mai repede", sau ... ). Copilul "dependent" este un copil care va consuma întotdeauna energia parintelui. Copiii devin iresponsabili numai ca urmare a faptului ca noi nu am fost în stare sa le cream situatii în care ei sa îsi asume responsabilitati !